GK Questions and Answers |Basic General Knowledge Questions and Answers pdf| Exams GK

GK Questions 2020 | General Knowledge Questions and Answers : Here you can find not only Basic General Knowledge Questions and Answers but also find a great collection of subject wise general knowledge questions and answers for all competitive examinations. Many of us who preparing for competitive examinations are looking for good quality of general knowledge questions and answers in internet. But it is very difficult to find a dependable source of general knowledge questions and answers. This website provide a good quality of general knowledge questions and answers to you. Any can visit this website and collect the general knowledge questions and answers published in this page for educational purpose. If candidates follow this website they will get a huge amount of general knowledge questions and answers for free of cost. This GK questions and answers will help them to crack the competitive exams.

General Knowledge questions and answers for all competitive examinations

History GK

Basic GK

Geography GK

Economy GK

Science GK

Computer GK

Constitution GK

Reasoning

Basic General Knowledge (GK)

First in India

President – Dr. Rajendra Prasad

Prime Minister – Jaharlal Nehru

Chief Election Commissioner – Sukumar Sen

More …

First Women in India

Prime Minister – Indira Gandhi

President – Prativa Patel

Jnanpith Winner – Ashapurna Devi

First in West Bengal

Chief Minister – Dr. Prafulla Ch. Ghosh

Chief justice of Supreme Court – Bijon Mukhopadhyay

Bharatratna winner – Dr. Bidhan Ch. Sen

General Knowledge questions and answers

First Women in West Bengal

Governor – Sarojini Naidu

IAS Officer – Rama Majumder

English Channel winner – Arati Saha

Indian State and its Capital

West Bengal – Kolkata

Goa – Panaji

Punjab – Chandigarh

Capital of different Countries

United Kingdom – London

Nepal – Kathmundo

Rasia – Mosko

Parliament of different countries

Argentina – National Assembly

Norway – Storting

Denmark – Koketing

Currency of different countries

Colombia – Pesho

Kenia – Celing

Rasia – Rubel

Famous Stadium

Eden Garden – Kolkata

Sharjah – UAE

Lords – Londan

Important dates

International Red Cross day – 8 th May

Children’s Day – 14 th November

National Youth Day – 12 th January

Independent dates of different countries

Ghana – 6 th March

Maldwip – 26 th July

Somalia – 26 th June

Creator of famous characters

Bantul – Narayan Debnath

Haran – Manik Bandyopadhyay

Gora – Rabindranath Thakur

Cup and Tournament

Agha Khan Cup – Hockey

IFA Sheild – Football

Ashes – Cricket

Books and Authors

Painter of Signs – RK Narayan

Ladies Couple – Anita Nair

Macbeth – William Shakespeare

Words used in different sports

Deuce – Badminton

Jab – Boxing

Cox – Boat race

Inventions and Inventors

Barometer – Tariseli

Electric Magnet – Stargen

Penicilin – Alexander Fleming

Famous Quotes

Light is the shadow of the God – Pluto

There is no God higher than truth – Mahatma Gandhi

Autobiography of famous persons

Moonwalk – Michel Jackson

On Balance – Lila Seth

The Lamp of Life – Raskin Bond

Important Dates

Labour Day – May 1

Youth Day – 12 January

Teacher’s Day – September 5

More…..

Most important general knowledge questions and answers for all competitive examinations

(1)The word “Gotra” occurs first time in _______

(a) Rikveda

(b) Samaveda

(c) Jajurveda

(d) Atharbaveda

Ans: Rikveda

(2) Which one of the following techniques can be used to established the paternity of a child?

(a) Protein analysis

(b) Quantitative analysis of DNA

(c) Chromosome counting

(d) DNA finger printing

Ans: DNA finger printing

(3) Who amongst the following is known as the light of Asia?

(a) Jesus Christ

(b) Lord Budha

(c) Hajarat Mohammad

(d) Mohabir

Ans: Lord Budha

(4) During which Gupta king’s reign did the Chinease traveler Fahien visit India?

(a) Chandragupta I

(b) Chandragupta II

(c) Samudragupta

(d) Kumargupta

Ans: Chandragupta II

(5)  Who among the Delhi sultans is known for introducing market control?

(a)Iltutmis

(b) Balban

(c) Alauddin

(d) Jalaluddin

Ans: Alauddin

(6)  Who was called Chankya of Maratha politics?

(a) Bajirao II

(b) Balaji Bishwanath

(c) Nana Faranbish

(d) Sindhia

Ans: Nana Faranbish

(7) For which of the following movements did Gandhi give the slogan “Do or Die”?

(a) Kheda Satyagraha

(b) Non-Cooperation Movement

(c) Civil Disobedience

(d) Quit India Movement

Ans:

(8) Who tried to organize revolt by Indian Sepoys and Revolutionaries around 1913?

(a) Bagha Jatin

(b) Aurobindho Ghosh

(c) Rashbihari Bose

(d) None of these above

Ans: Rashbihari Bose

(9) Who among the following called “Tagore of Punjub”?

(a) Puran Singh

(b) Mohan Singh

(c) Kartar Singh

(d) Amrita Pritam

Ans: Puran Singh

(10)  Who founded the “Amrita Bazar Patrika”?

(a) Girish Chandra Ghosh

(b) Harish Chandra Mukherjee

(c) Surendranath Banerjee

(d) Sisir Kumar Ghosh

Ans: Sisir Kumar Ghosh

(11) Which of the following is the largest Loksabha Constituency?

(a) Ladhak

(b) Kachch

(c) Banrashi

(d) Banarashi

Ans: Ladhak

(12) Union Budget is always presented first in __________

(a) The Lok Sabha

(b) The Rajya Sabha

(c) Joint Session of Parliament

(d) Bidhan Sabha

Ans: The Lok Sabha

(13) Who appoints Comptroller and Audit General of India.

(a) President

(b) Speaker of Lok Sabha

(c) Chairman of Planning Commission

(d) Finance Minister

Ans: President

(14) Who among the following is the Chairman of the National Integration Council?

(a) The President

(b) The Vice President

(c) The Prime Minister

(d) The Chief Justice of India.

Ans: The Prime Minister

(15) The major emphasis in the first five years plan was on _______

(a) Agriculture

(b) Employment Generation

(c) Industry

(d) Service Sector

Ans: Agriculture

(16) Which of the following is the largest state (area wise) of India?

(a) West Bengal

(b) Uttar Pradesh

(c) Rajasthan

(d) Maharashtra

Ans: Rajasthan

(17) Which of the following can be called as a part of service sector?

(a) Textile Mills  

(b) Banking

(c) Agriculture

(d) None of the above

Ans: Banking

(18) Who coined the term “Hindu rate of growth” for Indian economy?

(a) A.K.Sen

(b) Kriti S. Parikh

(c) Raj Krishna

(d) Montek Singh Ahluwalia

Ans: Raj Krishna

(19) Who said “Economy is the science of Wealth”?

(a) Adam Smith

(b) Robbin

(c) J.S.Mill

(d) None of the above

Ans: Adam Smith

(20) The outer most layer of the Sun is called ___________

(a) Chromospheres

(b) Photosphere

(c) Corona

(d) Lithosphere

Ans: Photosphere

(21) Titan is the natural satellite of which planet?

(a) Mercury

(b) Saturn

(c) Earth

(d) Mars

Ans: Saturn

(22) One degree of circumference of the earth measures ____

(a) 90 km

(b) 100 km

(c) 111 km

(d) 108 km

Ans: 111 km

(23) Which is the largest planet of the solar system?

(a) Mars

(b) Earth

(c) Jupiter

(d) Saturn

Ans: Jupiter

(24) The deepest ocean trench Mariana located in which ocean?

(a) Pacific

(b) Atlantic

(c) Indian

(d) None of the above

Ans: Pacific

(25) Light year is the unit of _______

(a) Time

(b) Distance

(c) Speed

(d) Mass

Ans: Distance

(26) Which of the following is a vector quantity?

(a) Momentum

(b) Pressure

(c) Work

(d) Energy

Ans: Momentum

(27) Which instrument is used to measure humidity of air?

(a) Anemometer

(b) Hydrometer

(c) Hygrometer

(d) None of the above

Ans: Hydrometer

(28) Which is the best conductor of heat among the following?

(a) Alcohol

(b) Mercury

(c) Ether

(d) Water

Ans: Mercury

(29) Why is the sound heard with more intensity through carbon di oxide than through the air?

(a) Density of CO2 is more than that air

(b) Density of CO2 is less than that air

(c) Density of CO2 is equal to the air

(d) Air is a bad conductor

Ans: Density of CO2 is more than that air

(30) Which one of the following is essentially sole dance?

(a) Kuchipudi

(b) Kathak

(c) Manipuri

(d) Mohiniattam

Ans: Mohiniattam

(31) Where the India’s largest museum is situated?

(a) Kolkata

(b) Mumbai

(c) Delhi

(d) Chennai

Ans: Kolkata

(32) The topic of cancer does not pass through which of the following states?

(a) Gujrat

(b) West Bengal

(c) Orisa

(d) Tripura

Ans: Orisa

(33) In which state, the Araballi mountain is located?

(a) West Bengal

(b) Rajasthan

(c) Meghalay

(d) Himachal Pradesh

Ans: Rajasthan

(34) Which of the following cities are connected by National Highway 1?

(a) Mumbai to Kolkata

(b) Delhi to Kolkata

(c) Delhi to Goa

(d) Bangalore to Kolkata

Ans: Delhi to Kolkata

(35) Which one of the following state is the smallest (area wise) in the world?

(a) Sudan

(b) Vatican city

(c) Maldwep

(d) Sri Lanka

Ans: Vatican city

(36) Who was the first woman to become a Prime Minister of a country in the world?

(a) Benzir Bhutto

(b) Sirimavo Bandarakaik

(c) Indira Gandhi

(d) Teresa May

Ans: Sirimavo Bandarakaik

(37) The parliament of Iran is called _______

(a) Parliament

(b) Majlis

(c) Darul Awam

(d) Congress

Ans: Majlis

(38) White lily is the national emblem of ______

(a) India

(b) Italy

(c) Srilanka

(d) France

Ans: Italy

(39) “Man without society is either God or a beast” – who said?

(a) Gandhi

(b) Aristotal

(c) Plato

(d) Leo Tolstoy

Ans: Aristatol

(40) “God helps those who help themselves” – Who said?

(a) P B Shelly

(b) Algernon Sidney

(c) Walter Scott

(d) Plato

Ans: Algernon Sidney

(41) Which one of the following is the oldest English daily in India?

(a) The Times of India

(b) The Telegraph

(c) The Hindustan Times

(d) The Indian Express

Ans: The Times of India

(42) Booker Prize is awarded in which if the following field?

(a) Science

(b) Social Science

(c) Medicine

(d) Literature

Ans: Literature

(43) Which one of the following book is written by Lala Rajpat Rai?

(a) India Divided

(b) Mother India

(c) Unhappy India

(d) None of the above

Ans: Unhappy India

(44) Which of the following place is called the Mecca of Indian Football?

(a) Delhi

(b) Kolkata

(c) Chennai

(d) Kerala

Ans: Kolkata

(45) First Olympic game was held in which of the following year?

(a) 1930 AD

(b) 776 BC

(c) 1887 AD

(d) 750 BC

Ans: 776 BC

(46) The capital of British India was shifted from Kolkata to Delhi in the year ______

(a) 1942

(b) 1898

(c) 1911

(d) 1919

Ans: 1911

(47) Storage which stores or retains data after power off is called _____

(a) Volatile Storage

(b) Non-Volatile Storage

(c) Sequential Storage

(d) Direct Storage

Ans: Non-Volatile Storage

(48) A prescribed set of well defined instructions for solving mathematical problems is called _____

(a) A compiler

(b) A code

(c) A description

(d) An algorithm

Ans: An algorithm

(49) Bar is the unit of _____

(a) Pressure

(b) Force

(c) Energy

(d) Frequency

Ans: Pressure

(50) Which one of the following has the highest fuel value?

(a) Hydrogen

(b) Charcol

(c) Natural gas

(d) Gasoline

Ans: Hydorgen

(51) Which is used in storage battaries ____

(a) Cu

(b) Lead

(c) Tin

(d) Zn

Ans: Lead

(52) Which of the following Vitamin is the essential for coagulation of blood?

(a) Vitamin A

(b) Vitamin B12

(c) Vitamin K

(d) Vitamin D

Ans: Vitamin K

(53) Phycology is the branch of the botany in which we study about ____

(a) Algae

(b) Fungi

(c) Ecology

(d) Virus

Ans: Algae

(54) Nitrogen fixing bacteria is useful in growing which crop _____

(a) Wheat

(b) Paddy

(c) Legume

(d) Maiz

Ans: Legume

(55) Bat can fly in the dark because they ____

(a) have strong wings

(b) have sharp eyes

(c) produce ultrasonic waves

(d) are natural

Ans: produce ultrasonic waves

(56) Which of the following  is a true fish?

(a) Flying fish

(b) Cuttle fish

(c) Cry fish

(d) Silver fish

Ans: Flying fish

(57) Which of the following hormone is injected into cow and buffalo during milking?

(a) Oxytocin

(b) Interferon

(c) Insulin

(d) Somatotropin

Ans: Oxytocin

(58) Transplantation of heart is first done by _____

(a) Dr. William Harvey

(b) Sir Fig Hoffkins

(c) Dr. Louis Pasture

(d) Dr. Christian Banard

Ans: Dr. Christian Banard

(59) Amjad Ali Khan is associated with which of the following musical instruments?

(a) Violin

(b) Sitar

(c) Sarod

(d) Veena

Ans: Sarod

(60) Which one of the peaks did Phu Darjee, the first Indian woman, climb without oxygen?

(a) Mt. Everest

(b) Mt. Kanchanjunga

(c) Mt. Annapurna

(d) Mt. Makalu

Ans: Mt. Everest

(61) Who was not member of drafting committee?

(a) M.N. Roy

(b) Dr. B.R. Ambedkar

(c) K.M. Munshi

(d) D.P. Khaitan

Ans: M.N. Roy

(62) National Youth Day is observed on _______

(a) January 10

(b) January 12

(c) February 12

(d) February 14

Ans: January 12